сряда, 13 юни 2012 г.

Панцанелла

   Тази италианска салата много,много я обичам.Във всеки регион на Италия приготвят салатата по свой си начин - някъде е с накиснат и изстискан хляб,някъде е със само начупен на хапки специален хляб,но на мен най-много ми допада с препечени кубчета.Приготвя се лесно,много близка е до нашия вкус и е много засищаща.Опитайте я,ако още не сте я опитвали!

Продукти за 2 порции:
1 по-голям домат
1 краставица
глава червен лук
1 филия сух хляб
пресен босилек
сол
зехтин
оцет

  Хлябът се нарязва на малки кубчета,поставя се в широка чиния на един ред,поръсва се със зехтин и сол и се поставя в МВ.Хлебните кубчета се пекат на пълна мощност,като се проверяват и разбъркват всяка минута.Според мощността на печката това отнема до 3-4мин.Оставят се да се охладят напълно.
  Домата и краставицата се нарязват,лука се нарязва на полумесеци,босилека на ситно.Разбъркват се,подправят се със сол,няколко капки бял оцет и обилно количество зехтин.Накрая се добавят хлебните кубчета.
  Салатата се разбърква и може да я оставите да се охлади леко,като през това време хляба поема соковете от доматите и краставиците,а може да я консумирате веднага,докато хлебчето е хрупкаво.
  Става превъзходна салата!Едновременно лека и засищаща,достатъчна за обяд или вечеря в настъпилите горещини!

3 коментара:

Maria Pepeldjiyska каза...

Чудесно предложение за жегите, и аз я обичам много!
С усмивка
Мария

pep-4o каза...

и у нас е любима салата :) само че без хубавото име, но точно за лека вечеря я хапваме в горещините. Откакто открих и босилека :)
А това, че има кубчета шунка тук-там все едно не съм го казала :))
Хубави и усмихнати почивни дни, Веси!

vesi4ka каза...

Благодаря за усмивките,Мари! :)
Пепи,опитай я и с риба тон,чудесна е!
Пожелания за хубава неделя!